7 juni 2011

In de wolken

Op de World Wide Developers Conference heeft Apple eindelijk hun iCloud geïntroduceerd. Na maandenlange speculatie is eindelijk duidelijk geworden waarmee Apple de strijd met onder andere Google en Amazon aangaat. De iCloud wordt een online opslagplaats waar je allerlei documenten, foto's en muziek in kwijt kunt. Het grote verschil met bijvoorbeeld Dropbox, die ongeveer dezelfde functie heeft, zit in Apple’s integratie binnen iOS. iCloud synchroniseert niet alleen je bestanden met de cloud, maar ook opgeslagen data van apps, aangeschafte content en de instellingen van je apparaat. iCloud vervangt MobileMe, het eerdere Apple-ontwerp van een cloudservice. Het belangrijkste verschil is dat iCloud gratis is, waar je voor MobileMe €80,- per jaar moest betalen. De opslagruimte is wel beperkt van 20GB naar 5GB.

iCloud is dus geen Spotify look-a-like, waar veel mensen wel vanuit gingen na de berichten dat Apple de muziekmaatschappijen aan boord had met miljoenendeals. Na de beperkingen op Spotify Free hoopte ik ook dat Apple zou komen met een soortgelijke streamingservice. Wat iCloud wel voor muziekopties biedt, is de mogelijkheid om via iTunes gekochte muziek te synchroniseren. Nummers die via iTunes zijn gekocht, kunnen automatisch met verschillende apparaten worden gesynchroniseerd. Een andere belangrijke functie is de iTunes Match. Voor 25 dollar per jaar kunnen gebruikers ook muziek die ze via andere wegen dan iTunes hebben verkregen, door Apple laten doorzoeken. Hierbij zoekt de service naar nummers binnen je collectie die ook door iTunes worden verkocht en vervangt deze door een drm-vrije 256kbps-Aac-bestand. Die versie kan vervolgens met alle iOS-apparaten van een gebruiker worden gesynchroniseerd.

Mensen die hoopten dat iCloud direct te gebruiken zou zijn, waaronder ikzelf, worden helaas teleurgesteld. iCloud wordt pas in de herfst officieel gelanceerd. Hetzelfde geldt voor het nieuwe besturingssysteem iOS 5, dat ook maandagavond door Apple topman Steve Jobs is aangekondigd op de WWDC.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten