20 november 2011

State Awards

Ook dit jaar opende de State Awards het meerdaagse urban-evenement Buma Rotterdam Beats. De awardshow waar Nederlandse hiphopacts onderscheidingen krijgen in verschillende categorieën vond plaats in de Nieuwe Oogst in Rotterdam. De grote winnaars van deze avond waren de mannen van Nouveau Riche. Zo won huisproducer Boaz van de Beatz de award voor 'Beste Producer', kreeg Gustav van Mr. Polska de onderscheiding voor 'Beste Videoclip' en mocht Nouveau Riche als collectief de prijs voor 'Beste Groep' in ontvangst nemen.

Volledige lijst van winnaars:
Beste Artiest: Kleine Viezerik 
Beste Single: Sef - De Leven 
Beste Video: Mr. Polska - Gustav 
Beste Mixtape: Fakkelteitgroep - FTG3 
Beste Groep: Nouveau Riche 
Beste Producer: Boaz van de Beatz 
Beste DJ: FS Green 
Beste Album: De Jeugd van Tegenwoordig - De Lachende Derde 
Beste Live Act: Zwart Licht 
Nieuwe Revu’s Rookie of the Year: Mocro Maniac
101Barz Award: Green Gang

Zoals bij elke awardshow bepaalt het publiek de uitslag en kan niet iedereen tevreden zijn. Helaas lijkt hiphop hier net iets gevoeliger voor te zijn. Echte hiphop, zoals 'kenners' vaak zeggen, legt het altijd af tegen de commerciëlere sound. Maar wat is nou 'echte hiphop'? Alle award-winnaars rappen en rap behoort tot één van de vier elementen van hiphop. Dat de producties van bijvoorbeeld Boaz zo in het genre house zouden passen, is voor iedereen wel duidelijk. Zouden de beats niet gebruikt worden door rappers, dan was deze hele hiphopdiscussie er nooit geweest. En dat is fascinerend. In mijn ogen gaat het hier gewoon om muziek en is het alleen maar mooi dat artiesten creatief bezig zijn. Muziek moet je niet in hokjes willen plaatsen.

Feit is wel dat velen vinden dat Nederlandse hiphop een verkeerde mindstate heeft. Volgens Jeffrey Noeken, columnist van Soundflow, verliest de State Awards zijn waarde door sommige winnaars: "De awards worden tegenwoordig voornamelijk bepaald door minderjarigen die geen verstand hebben van hiphop, maar gewoon naar de muziek luisteren die de stoere bink van de school luistert."
Ik begrijp deze reactie, maar zo gaat dat nou eenmaal met awardshows. Artiesten met de grootste achterban krijgen nou eenmaal de meeste stemmen. Dat is de voorgaande edities niet anders geweest, of waren de Bang Bros (Hef & Turk) echt de beste groepering van 2010? Ik vind van niet, maar dat is het mooie; iedereen heeft zijn eigen mening en eigen redenen om op een bepaalde artiest te stemmen. In Noekens column op Soundflow kun je lezen wat hij dit jaar graag zag winnen.

Heb jij de State Awards 2011 gemist? Bekijk hier dan de hoogtepunten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten