10 mei 2011

Weer een poging

Vandaag begint dan eindelijk het Eurovisie Songfestival 2011. 43 landen hebben een liedje ingezonden waarvan zij denken de competitie mee te kunnen winnen. Vanavond trapt het songfestival af met de eerste halve finale waarin 19 deelnemende landen hun liedje voordragen. Van de 19 landen gaan de 10 landen met de meeste stemmen door naar de finale van zaterdag. 
De 19 landen die dinsdag om een finaleplaats strijden, zijn in volgorde van optreden: Polen, Noorwegen, Albanië, Armenië, Turkije, Servië, Rusland, Zwitserland, Georgië, Finland, Malta, San Marino, Kroatië, IJsland, Hongarije, Portugal, Litouwen, Azerbeidzjan en Griekenland.
In de halve finale van donderdag strijden er eveneens 19 andere landen (waaronder Nederland) om een finaleticket. Nederland moet het donderdag opnemen tegen Oostenrijk, België, Bosnië & Herzegovina, Cyprus, Moldavië, Slowakije, Zweden, Oekraïne, Wit Rusland, Bulgarije, Denemarken, Estland, Macedonië, Ierland, Israël, Letland, Roemenië en Slovenië. Ook uit deze halve finale komen uiteindelijk 10 finalisten. 
Verder zijn er 5 landen al verzekerd van de finale: Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Duitsland. Dit zijn namelijk de grootste financiers van het songfestival en blijkbaar krijg je dan elk jaar rechtstreekse toegang tot de finale.

Het hele land is natuurlijk benieuwd of het 'ons' dit jaar, na veel teleurstellende jaren, wel weer eens gaat lukken om de finale te bereiken. Dit jaar worden we vertegenwoordigd door de Volendamse band de 3J's met het nummer Never Alone. Als we de bookmakers moeten geloven zijn we ook dit jaar weer kansloos, maar als ik de reacties op verschillende fora en op YouTube mag geloven heeft de Nederlandse inzending buiten Nederland toch een hoop fans. Persoonlijk vind ik Never Alone een van de beste inzendingen van dit jaar, maar ook dat is geen garantie voor een finaleplaats. Ook kunnen wij zelf niet op de 3JS stemmen, dus een finaleplaats voor de Volendamse act ligt sowieso niet in onze handen.

Omdat ik jullie in een eerdere blog, Een Besmet Festival, heb beloofd om mijn persoonlijke favorieten van dit jaar kenbaar te maken, is het dus weer tijd voor een lijstje:
Top 5 beste songfestivalnummers 2011:
1. Daria - Celebrate (Kroatië)
2. Poli Genova - Na Inat (Bulgarije) 
4. TWiiNS - I'm Still Alive (Slowakije)
5. Maja Keuc - No One (Slovenië)

Ook in mijn top 5 komen de 3JS niet voor. Toch denk ik dat ze wel een grote kans maken om de finale te bereiken dit jaar. Het liedje zit goed in elkaar en het is dus vooral de act die donderdag wat extra's moet brengen. Hieronder de laatste repetitie van de Volendamse band met waarschijnlijk de act zoals deze donderdag ook gepresenteerd zal worden aan heel songfestivalkijkend Europa!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten