15 mei 2011

Songfestivalcommentator 2011 (finale)

Het songfestival-avontuur zit er op: Azerbeidzjan mag zichzelf de winnaar noemen en volgend jaar het Eurovisie Songfestival 2012 organiseren! Ell & Nikki scoorden met het nummer Running Scared 221 punten en bleven hiermee de concurrentie voor.
Raphael Gualazzi uit Italië met Madness of Love werd tweede met 189 punten en Eric Saade uit Zweden eindigde met 185 punten derde met zijn nummer Popular. De volledige uitslag is hier te bekijken.
Deze avond werd weer pijnlijk duidelijk hoe de verhoudingen lagen wat betreft het stemgedrag van Europa. Ook nu waren het vooral weer buurlanden die op elkaar stemden. Dit werd voor het eerst door het publiek beantwoordt met boe-geroep. Toch kunnen we stellen dat ondanks dit stemgedrag altijd wel een goede inzending de winnaar wordt:

Nadat de winnaar bekend was, kregen we ook de uitslag van de halve finales te zien. Daaruit werd duidelijk dat de 3JS donderdag laatste zijn geworden met slechts 13 punten, waarvan Belgie er 8 gaf en Bulgarije 5. Op deze uitslag reageerde commentator Jan Smit met "dit is echt ontzettend triest nieuws, daar had ik niet op gerekend" en "dit is echt even slikken." De 3JS zelf reageerde hier via Twitter heel nuchter op:
Één ding is zeker; het speculeren over de inzending die we volgend jaar moeten sturen is weer begonnen. Op internet lees ik dat mensen graag De Jeugd Van Tegenwoordig op het songfestivalpodium zien. Ook wordt er gegrapt dat we Mr. Polska moeten sturen, zodat we verzekerd zijn van Oostblokstemmen. Zolang het songfestival nog bij de Tros zit, moeten we het echter niet in deze hoek zoeken. Misschien dat er door de geplande fusie tussen de Tros en de Avro eerder deze maand voor een andere richting wordt gekozen. We weten nu in ieder geval dat de Tros met Sieneke en 3JS de plank mis heeft geslagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten