28 april 2012

Idols voor rappers

We worden tegenwoordig doodgegooid met talentenjachten op de televisie. Eerder plaatste ik een blog  over het feit dat dit soort programma's allemaal verliezers oplevert. Dit heeft geen zoden aan de dijk gezet, want er lijken steeds meer van dit soort programma's bij te komen met als opvallendste misschien wel The Next MC. Ook de Nederlandse rapscene heeft blijkbaar behoefte aan het vinden van een nieuwe superster. Gelukkig wordt hier geen geld uit de zakken van de kijkers geklopt, want er is geen televoting.

In The Next MC krijgen de rappers te maken met de jury bestaande uit Rotjoch, Negativ en Faberyayo te overtuigen. Positief is dat deze jury de lat erg hoog legt en niet zomaar rappers naar de volgende ronde stuurt. Dit geeft wel aan dat ze echt op zoek zijn naar een goede rapper met skills zoals het schrijven van sterke teksten, flow en podiumpresentatie. De winnaar gaat uiteindelijk naar huis met studiotijd voor het opnemen van twee tracks. Eén van deze nummers wordt uitgebracht in combinatie met een videoclip. Ook krijgt deze rapper een studiosessie in de 101Barz-studio, een fotoshoot en een Homegrown-item op Statemagazine.

Hoewel ik dus compleet tegen dit soort programma's ben, was wel ik benieuwd hoe dit format het zou doen. Rappers zijn namelijk een totaal ander volk dan popzangers en zijn vaak toch bezig met hun imago. Tijdens de shows was dit ook wel duidelijk zien en de belachelijke termen als 'swagg' vliegen je om de oren. Ik heb de halve finales live mogen aanschouwen op uitnodiging van de organisatie. Hier zag ik dat het allemaal wel goed geregeld werd, iets wat je stiekem niet verwacht van de Nederlandse rapscene.
Over het talent van de kandidaten was ik echter minder te spreken. Gelukkig was de jury wel zo eerlijk om dit ook uit te spreken. Er is genoeg raptalent in Nederland, maar dat lijkt zich toch te verstoppen en niet te willen meedoen aan The Next MC. Los van wat ik er van vind, is dit natuurlijk wel een grote stap voor de Nederlandse rapscene, want naast dat het op 101.tv wordt uitgezonden, wordt de herhaling van de finale ook op Nederland 3 uitgezonden... En Nederlandse rap terugzien op de grote televisiezenders is altijd positief!
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

bekijk hier de finale

Geen opmerkingen:

Een reactie posten