26 januari 2012

Allemaal verliezers

Hoeveel talentshows moeten we nog krijgen voordat ze daar in medialand doorkrijgen dat er een overkill aan dit soort programma's is? Vorige week kon iedereen zien hoe Iris Kroes de tweede Voice of Holland werd. Nu zijn we een week verder en gaan we weer op zoek naar een nieuw zangtalent: The Winner Is... "Maar deze is anders" Nee, het draait allemaal om kijkcijfers en opvallende verschijningen die wel een beetje moeten kunnen zingen om het geloofwaardig te houden.
Talentenjachten zijn normale zaken in de muziekindustrie, maar ik ben van mening dat het niet altijd op televisie hoeft. De finalisten hebben allemaal talent, maar er moet een winnaar gekozen worden en waar winnaars zijn, zijn automatisch ook verliezers... alle andere kandidaten dus.

Het grappige is dat de 'winnaars' vanzelf ook weer verliezers worden. Ze zitten vast aan een wurgcontract, iedereen vergeet ze na een tijdje, niemand wil dan nog met ze op de foto en ze verdwijnen vervolgens anoniem in de musicalwereld. Zo gaat dat met de meeste, maar er zijn ook 'winnaars' die terugkeren tijdens andere talentshows om officieel een loser te worden. Zo zagen we Idols 3 winnares Raffaëla Paton terug tijdens The Voice of Holland 1 en dacht X-Factor 1 winnares Sharon Kips dat ze Popstars kon winnen. Beide wonnen niet en werden verliezers.

Dus als je zo'n talentshow niet wint ben je een verliezer en als je deze wel wint, word je uiteindelijk vanzelf een verliezer... Waarom zou je dan in hemelsnaam nog meedoen aan dit soort programma's? Waarschijnlijk zijn veel kandidaten gewoon naïef. Anderen doen het voor de faam, schnabbels of een carrière in de televisiewereld. En er zullen vast nog mensen zijn die het boeiend vinden, anders zouden ze wel stoppen met die ongein. Die 3,6 miljoen kijkers die Iris de finale van The Voice of Holland zagen winnen bijvoorbeeld! Ik ben in ieder geval een afgehaakte kijker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten